Lider Misina Nedir? Ne İşe Yarar?

17-02-2024 22:54
Lider Misina Nedir? Ne İşe Yarar?
Dostlar selamlar, uzun süredir düşündüğüm ve artık oturup hayata geçirmek istediğim bazı nokta atışı cevaplar dizinine hoş geldiniz!

2 yıllık süreçte müşterilerimiz yada yeni başlayanlardan en çok bizlere sorulan soruları sizler için derledik. Bunları birer blog yazısı halinde sizlere sunmak istiyorum.

Bunlardan ilki özellikle yeni başlayanların ya da başlamak isteyenlerin sıklıkla bizlere sormuş olduğu "Lider misina nedir? Ne işe yarar? Olmazsa olmaz mı?" sorusudur.

Bölümlere ayıracak olursak:
  • Lider misina nedir?
  • Lider misina gerekli midir?
  • Lider misina uzunluğu ne olmalıdır?
  • Lider misina tam olarak ne işe yarar?

Sizlere bu soruların cevaplarını en basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım.


LİDER MİSİNA NEDİR?

Sitemizde bulunan Hazır Olta Takımları veya herhangi bir bayiden aldığınız olta takımında bulunan makinenin üzerindeki ipin önüne lider bağlamanız gerektiği sizlere söylendiğinde ilk aklınıza gelen şey nedir?


Yeni başlayanlar için 2 şey var: birincisi "lider nedir?" azıcık araştıran içinse "lider misina gerekli midir?"


Lider misina kısaca makineden gelen genellikle ip misina olarak bağlanılan ana hat üzerinde düğüm ile bağlanan bölümdür.

İster kıyıdan spin, LRF ya da surf casting avları yapın isterseniz tekneden at çek, slow jig veya canlı yemlerle avlar yapın %100 fluorocarbon misinalar şok lider olarak kullanılmalıdır.

Lider Misina Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kamışınızla atış yaptığınız esnada oluşan gerilimi emer. Ayrıca yakaladığınız balıklarda oluşan basınçla esneyeceği için aynı şekilde gerilimi emer. Lider misina kullanımının aynı zamanda atış erimini arttırdığı da gözlemlenmiştir.


Şok liderlerin ip misinalara göre sürtünme dirençleri oldukça fazladır. Dibini bilmediğiniz meralarda avlanırken oluşabilecek kaya sürtünmelerine karşı hem direnç sağlar hemde maketlerinizi misina kopup kaybetmenizi önleyecektir.

Ayrıca ip misinaya göre görünmezlik açısından %100 FC şok liderler çok daha etkilidir. Hatta kaliteli bir lider misina kullanırsanız bu oran %100 görünmezliğe kadar çıkmaktadır. Bu da sizlere maket balıklarınızın daha gerçekçi görünmesine, yüzme ve aksiyon anlarında daha doğal davranıyormuş gibi hareket etmesine olanak sağlar. Böylelikle avcılığı artırdığını söylememiz mümkün.

Lider Misina Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır?

Avlanma disiplininize göre belirlemekte fayda var desekte, genel anlamda spin ve LRF'de 60-70 cm kadar lider bağlamanız yeterli olacaktır. Aslında kullanılan maketler ve mera dip yapısına göre belirlemekte fayda var.


Derin sularda av yapan kişilerin dip yapısından emin olamadığı meralarda balıklarında taşa girebileceği ihtimaline karşın 4-5 mt kadar lider yapmasında fayda var. Biliyorsunuz ki orfoz, lahoz gibi balıklar yemlerini kaptıkları gibi kayalıkta bulunan yuvalarına aniden geri dönme içgüdüsüyle hareket eden canlılar. Bu durumlarda sürtünmeyi en aza indirmenin tek yolu uzun lider kullanmaktır.

Lider Misina Kalınlığını Neye Göre Belirlemeliyim?

Genel söylem av bayi arkadaşlarımız ya da video çeken kişiler arasında kabul görmüş şekilde ip x2 şeklindedir. Fakat bana göre asıl ayrıntı burada devreye giriyor. Direk 0.10mm ipe 0.20mm lider demiyorum.


Bölgenize, hedef balıklarınıza veya kullanacağınız yeme göre değişiklik gösterecektir.

Örnek veriyorum: Akdeniz bölgesinde LRF avı yapan ve ağırlıklı jig kullanan birisinin kullanacağı ipin kalınlığı 0.10mm ise lider misinasının minimum 0.26mm maksimum ise 0.33mm arasında olmasını tavsiye ediyorum. Bunu avlanma şeklinde ve takımına göre tavsiye ediyoruz.

Genel olarak sıralayacak olursakta en basitinden bir liste yapalım:

Aji avı yapan 0.2 PE - 0.4 PE ip ve genellikle 1-3 gr arası yemler kullanan birisi için ideal lider kalınlığı aralığı 0.10mm - 0.20mm arasıdır.

Aji'den çıkıp bizim gibi Hard Rock Fishing yapan LRF avcılarının ise 0.6 PE - 1 PE arası ip ile 3-15 gr arası yem kullandığını farz edersek 0.25 - 0.33 mm arası lider kullanmalarında fayda var.

1 PE ile 2 PE arasında ip kullanan spin avcılarının ise kullanması gereken lider misina aralığı 0.30mm ile 0.40mm arasıdır diyebilirim.

Tabiki bunlar birer örnek yine belirtiyorum kullanacağınız yemler ve mera yapınıza göre bu değerler değişiklik gösterebilir.

Lider Düğümüne Dair Tavsiyeler

Lider misina seçimi yaparken piyasada bulunan belirli markaların belirli modellerinden yana tercihler yapmalısıdır. Ürünün %100 FC olduğundan emin olmalısınız. Bazı markaların bazı modellerinde FC kaplama ürünler bulunmaktadır. Bunlar diğerlerine göre daha uygun fiyatlı olduğundan cazip gelebilir fakat aynı şekilde verimliliği de düşük olacaktır.


Lider misinanızı bağladığınız düğümden bağımsız olarak atış esnasında kamışın son halkasından dışarda olduğundan emin olun. Bunun iki sebebi doğuyor. Birincisi halkalara sürtüneceği için atış erimini düşerecek olması, ikincisi ise kullanılan yeme bağlı olarak halkara zarar verebilecek bir basınç doğuracak olmasıdır. O yüzden atış esnasında lider düğümünün kamışın son halkasının dışında olduğundan emin olun.

Sitemizdeki lider misinaları incelemek için: https://www.oltamuhendisi.com/kategori/fluorocarbon-misina linkine tıklayabilirsiniz.

Sizlerde iyi bir lider ve sağlam bir düğüm kullanmayı ihmal etmeyin.

Rast gelsin!
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.