İp Misina Seçimi Nasıl Yapılmalı? PE değeri Nedir?

18-02-2024 00:15
İp Misina Seçimi Nasıl Yapılmalı? PE değeri Nedir?
Selamlar dostlar ve bizlerle yolu yeni kesişen değerli hobidaşlar..

Malumunuz çoğu yeni başlayan veya başlamak isteyen kişilerin kafasında oluşan ilk sorulardan bir tanesi de "neden ip misina kullanmalıyım, ip misina kalınlığı ne olmalı, hangi ipi seçmeliyim şeklinde" oluyor.

İp Misina Seçiminde PE Değeri Neyi İfade Eder?

'PE'nin en yaygın kullanımı polietilen olta misinalarının çapını ölçmek içindir. PE boyutu (örneğin PE 0.6, PE 1, PE 2, PE 3 ve benzeri), başlangıçta ipek ipliğin çapını ölçmek için kullanılan Japon numaralandırma sistemine dayanmaktadır.

İp alacaksınız fakat bazılarının kutusunda MM olarak kalınlık belirtilirken bazılarında ise PE olarak yazılar görmektesiniz. Bu gerçekten ülkemizin en büyük problemlerinden birisidir ve kafa karıştırıcı bir hal almaktadır.

PE derecesi sadece misinanın çapının bir ölçüsüdür. Asla misinanın kopma gerginliği yani çeker değeri değil. Örneğin PE 1.5 olarak derecelendirilmiş bir misina 6, 8, 10 kg veya bunların arasında herhangi bir yerde kopabilir. Bunun nedeni markaya bağlı olarak değişen liflerin kalitesi, tellerin miktarı (yani 4, 8, 12 ve 16 kat) ve bu ip katmanlarının eğirme veya örme işlemi olabilir.

MM ile PE değerleri arasında gidip gelmek yerine bunların size neyi ifade ettiğini açıklamaya çalışayım.

PE değeri misinanın dayanıklılığını temsil ederken MM değeri ise ipin kalınlığını göstermektedir. PE değerine göre aslında ipin çekme gücü belirlenir.

Olta balıkçıları misinayı seçerken neredeyse her zaman PE ve çeker değerini göz önünde bulundurur. Ancak PE ve çeker değeri bir misina markasından diğerine farklılık gösterdiğinden, kafa karıştırıcı olabilir. Firmadan firmaya değişkenlik gösteren bu durum MM, LB, KG olarak karşımıza çıkıyor. Tam olarak kafa karışıklığına sebep budur.

Hatta bazı üretici firmalarda PE değeri ile MM değerleri diğerlerinden farklı olabiliyor. Kendilerine has PE değerini MM ile eşleştirebiliyorlar. Eğer bu tarz bir şeyle karşılaşırsanız diğer markalarla kıyaslamak yerine üreticinin belirlemiş olduğu değerleri referans almalısınız. Yani ürünün kutusunun üzerinde yazan LB, KG, MM gibi değerleri dikkate almalısınız.

Peki Kaç PE ip kullanmalıyım?

Zaten söylemek istediğimde tam olarak bu kaç PE ip kullanamanız gerektiğini marka ve modele göre yani kutunun üzerinde yazan değerlere göre belirlemelisiniz.



PE derecelendirme sistemi Japonya'dan geliyor ve yukarıdaki rakamlara göre aslında çaplara dayanıyor. PE rakamlarının tüm çaplar için standart çaplar olması gerekiyor. İp misinlarınızı PE derecelendirmelerine göre satın almaya başlayın (tabii ki PE değeri gerçek değer olduğunda).

Avına göre ip!

Örnek veriyorum eğer 1-3 gram arası yemler kullanıyorsanız ve aji avları yapıyorsanız 8x iplerden uzak durup 4x iplerde 0.2 PE - 0.4 PE değerinde ipler sunan markaları tercih etmelisiniz.


Fakat 3-12 gr atarlı kamışla 8-10 grama kadar yemler kullanıyorsanız ve hedef balıklarınız arasında levrek, lüfer, liça, baraküda da varsa bu değerlerin yerini 8x 0.6 PE ipler almaktadır. 

Japonya kültüründe 8x ipler genellikle spin ipler olarak anılmaktadır. Bunu unutmamakta fayda var. 4x ipler ise aji dediğimiz ultra light avlarda yemine ve hedef balığına göre tercih edilen iplerdir.

Örnek veriyorum 8x 0.8 PE ip ile de 16-18 gram yem atarsanız bir süre sonra aşınma çok olacağından sizi uzun süre götürmeyecektir. Ben bir ip alayım her işimi görsün mantığından uzaklaşmakta fayda var.

Bu kadar çok çeşitli seçenekler mevcutken, ihtiyaçlarınıza uygun misinayı nasıl seçersiniz? 
Sahip olduğunuz olta takımına bağlı olarak, seçim yapmalısınız. Her olta takımı belirli bir disipline hitap ettiğinden PE değeri ve çeker değeri tanımlamaları vardır. Bu nedenle bunları bilmek doğru misinayı seçmede ilk adımınız olacaktır.
Şunu düşünün: belirli bir balık türünü yakalamak istediğinizde, buna uygun bir misinaya ihtiyacınız vardır. Yakalamaya çalıştığınız balığın mücadelesinden daha uzun süre dayanacak PE derecesine ve çeker değerine sahip bir misina seçmelisiniz.

Günümüz üreticileri misina yapma sürecini neredeyse mükemmelleştirmiştir. Bu nedenle, ister tecrübeli bir olta balıkçısı ister yeni bir hobici olun, o yakalanması zor balıkları çıkartabilme şansınızı artırmak için ihtiyacınız olan tek şey doğru PE, çeker değerine sahip ve renklere sahip bir misina markası seçmektir.

Sonuç olarak:

x8 ipleri aji avı dediğimiz 5 gram altı yemlerin ağırlıklı kullanıldığı avlarda tercih etmemelisiniz. x4 serisine yönelmenizde fayda var. 0.2-0.4 PE aralığı ideal olanıdır.


Hiçbir markanın 1.0 PE değeri diğer bir markadan daha ince veya kalın değildir, elbette kutu üzerinde yazan değerler gerçekse!

Kullanılan maket ağırlığı, yakalamak istediğiniz balık büyüklüğü ve takım kombini uyumu son derece önemlidir. Zira tiftiklenme, kuş gözü yapma gibi problemler de kaçınılmaz hal alır.

Kafa karışıklığını alabildiysem ne mutlu bana :)

Rast gelsin!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.